Rendezvények

Fekete Sas Akadémia 2018

művészet, építészet, helytörténet. Régen és ma

2018 április 7.-én szombaton 15:30-18 óráig

A XVIII. SZÁZAD VÉGÉNEK TÁNCAI

Faragó Éva tánctörténet kutató, Szombathely

Illés Szabolcs  barokk hegedű, Budapest

A három részből álló „Székesfehérvári Barokk év” sorozat első előadásának témája a XVIII. század végének zenéje és táncai. Székesfehérvár északi kapuja közelében állt a Fekete Sas Fogadó, a város egyik legjelentősebb épülete. 1786-ban az akkori fogadós a tanács engedélyével egy kb. 21 x 7 méteres szálát, „Báll Házot“ építtetett. A reprezentatív terem volt a város első ilyen célra emelt épülete. Egy 1799-ban feljegyzett adat szerint vasárnap és hétfőn köztáncot, szerdai napokon pedig nemestáncot tartottak.A „nemestáncról” a mintául szolgáló francia és német nyelvterületről származó források alapján tájékozódhatunk. A „köztánccal” szemben a „nemes” táncstílus alakulásáról és a korszakban lejegyzett tánctípusokról a szombathelyi tánctörténeti kutató, Faragó Éva tart előadást. A „legelőkelőbb tánc”, a menüett XVIII. sz. végi változatának alapjait és a Le petit Jean című kontratáncot a közönség is kipróbálhatja.     A kor szokásainak megfelelően élő zene szól, a talp alá valót a barokk zene specialistája, Illés Szabolcs húzza.

A belépés ingyenes, adományt szívesen elfogadunk.Tanzmeister_kicsi

Múzeumok Éjszakája 2017

2017.   június 24

Székesfehérvár

Fekete Sas Patikamúzeum

18.00–19.00: A másik Fekete Sas – a szálló története – előadás. A rendhagyó előadáson a Fekete Sas Szállóval, a város egyik leghíresebb fogadójával ismerkedünk meg. Megtudhatjuk, hogyan működött egy régi fogadó, milyen szerepet töltött be a település életében. Fény derül arra, hogy mi köze van egymáshoz a város két fekete madarának…

Fekete Sas Akadémia

művészet, építészet, helytörténet

Régen és ma

A Fekete Sas Társaság, a Magyar Városkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum közös rendezvénye

2016. október 16-án, vasárnap 13–18 óráig

A FÉLHOLD VILÁGÁBAN  (városnéző séta — csemegézés — koncert)

  1. Városnéző séta: Székesfehérvár belvárosa a török korban. Találkozás 13 órakor a Szent Anna-kápolna előtt (Székesfehérvár, II. János Pál pápa tér)
    Székesfehérvár 1543-tól majd’ másfél évszázadon keresztül a török Hódoltság fennhatósága alatt állt. Ebben az időszakban egyes épületek menthetetlenül elpusztultak, mások átvészelték a megszállás évtizedeit. Az oszmánok nemcsak pusztítottak, építettek is. A korszak eseményeit számos köztéri alkotáson, a hősöknek emléket állító szobrokon megörökítette a városi polgárság. A másfél órás városnéző séta során megismerhetik Isztolni Belgrad építészeti emlékeit, a gótikus Szent Anna-kápolnát amely a hódoltság alatt muzulmán imaházként szolgált, a Török Fürdőt, a Török Kutat. Bepillantást nyerhetnek a török hitvilágba és kultúrába is. A sétát vezeti: Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet munkatársa
  2. A városnéző séta után török csemegét kapnak a résztvevők
  3. 15.30-kor: Sasok, hattyúk, gerlicék A XVI–XVII. század világi muzsikája. Musica Historica együttes hangversenye  Helyszíne: Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.)

A hangverseny színes és izgalmas kalandozást ígér a török hódoltsági és északnyugat-magyarországi területek világi zenéjében, különösen az énekelt költészet műfajaiban. A végvári harcok korát idéző vitézi énekeken (köztük Wathay Ferenc fehérvári vicekapitány művein és a Szentsei-daloskönyv részletein) túl a szerelmi tematika sem hiányozhat, Balassi Bálint és névtelen énekszerzők verseiből válogatva. Meghallgathatjuk a török udvari zene néhány emlékét, illetve a kuruc korban s a következő évtizedekben született hangszeres gyűjtemények néhány táncdarabját is. Ki tudja, némelyikre (például az 1730 körüli Apponyi-kéziratban fennmaradt Fehérvári táncra) nem mulattak-e az egykori Fekete Sas fogadó vendégei?

Csörsz Rumen István (művészeti vezető) — ének, lant, koboz, tambura, duda, töröksíp Kasza Roland — ütőhangszerek Kovács Attila — lant, koboz, furulyák Palócz Réka — ének, doromb Pribay Valéria — cselló Széplaki Zoltán — ének, furulyák, reneszánsz és barokk fuvola, töröksíp, görbekürt Tövisházi Zsófia — hegedű

Belépőjegy: 2.500 Ft. (elővételben) 3.000 Ft (helyszínen vásárolt)
Jegyárusítás: Városi Képtár — Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.)

Osmanli-Meyhane_detail

Építész szakmai továbbképzés

Műemlék épületek szigetelése

  1. október 19. (szerda) 16:00-18:30

A Fejér Megyei Építészek Kamarája és a Fekete Sas Mentorház közös szervezésében helyszíni bejárással összekötött előadás lesz műemlék épületek szigetelésével kapcsolatosan.

Bejárás címe: Fekete Sas Szálló – Székesfehérvár, Ady Endre utca 7.

A bejárást követően az előadások a Deák Képtárban (Székesfehérvár, Oskola u. 10.) lesznek

Előadók: Fejér Károly, Tóth Viktória, Dr. Balásy István, Jancsik Árpád

Részletes program:

http://www.fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=842:muemlekepuletek-szigetelese&catid=9&Itemid=107

—————————————————————————————————————

ARCHIV

2016 április 3, vasárnap 15:30

FEJEZETEK A FEKETE SAS SZÁLLODA TÖRTÉNETÉBÖL

Dr. GERGELY ANNA, TÖRTÉNÉSZ

A klasszicista Fekete Sas Fogadó Székesfehérvár központjában tükrözi a magyar történelem hullám-hegyeit- és völgyeit. Az ősi városfal szomszédságában épült, melynek maradványai az épület részei is lettek. A Fekete Sas fogadó 1751 és 1755 között települhetett át a mai helyére, az épület az 1810-es évek átépítése során nyerte el mai formáját. A kávézó az 1848-as forradalom előtt a város ifjúságának találkozóhelyévé vált; egy ideig itt működött a Polgári Kaszinó. A vendég olvashatta az újságokat, esetleg kölcsönkönyvtár is állt a kikapcsolódni vágyó közönség rendelkezésére. Az épület a város kulturális életében fontos szerepet játszott, még egy kis színpada is volt, így vált lehetségessé, hogy 1842- ben a székesfehérvári színház átalakítása miatt egy éven keresztül a színielőadásokat a Fekete Sasban tartották. A dualizmus korában álarcos báloknak adott helyet; a mozi születése után nem sokkal a telken filmszínházat alapítottak.

2016 április 10, vasárnap 15:30

AZ ARIADNÉ CONSORT KONCERTJE

“COME AGAIN”

Válogatás a 17. századi angol zeneirodalom gyöngyszemeiből

John Dowland, Orlando Gibbons, John Jenkins, Thomas Morley, Henry Purcell és Thomas Tomkins művei

Az Ariadné Consort 2013-ban alakult. Az együttes tagjai Lachegyi Anna, Richter Dorottya és Szabó Zsolt: viola da gamba, valamint Kalafszky Adriána: ének. Ez az összetétel sok lehetőséget rejteget magában, hiszen a három gamba önmagában nagyon telt és teljes hangzást ad, emellett gyakran egy hangszerként, lantszerűen kíséri az énekest. Koncertünkre úgy válogattunk repertoárunk angol reneszánsz és barokk műveiből, hogy a lehető legszínesebben mutassuk be a műfajt és a hangszereket.

2015 szeptember 27, vasárnap 15:30

pázmány gondolatai kálvin hiszekegyéről és egy sajátos műfaj megjelenése a 16–17. században

Takács Tamás
Irodalomtörténész

Belépőjegy: 500 Ft.

A Fekete Sas Társaság és az AEGIS Alapítvány közös rendezésében

2015 október 18, vasárnap, 15:30

a reformkor divatja

F. Dózsa Katalin művészettörténész
c. egyetemi tanár

Belépőjegy: 500 Ft.

2015 október 14, szerda 16:30–19:00

Építész szakmai továbbképzés

A Fekete Sas Szálló műemlék épületének megmentése és hasznosítása

Székesfehérvár, Ady Endre u. 7 (bejárás, 16:30-tól, Keresztes Sándor és Lantay Attila)

Székesfehérvár, Oskola u. 10 (előadások, ca. 18:00-tól, Fontana E., Bartos Gy., Soltész J.)

 további információ, jelentkezés: http://www.epitesztovabbkepzo.hu/program/id/1206

 Belépőjegy: 1000 Ft.