Köszöntő

fekete sas szálló, székesfehérvár

Az egyemeletes egykori Fekete Sas Szálló a város központjában, az Ady Endre 7 sz. alatt található. Az egykori városfal mentén álló házat a török időben, a 17. század közepén emelték, a ház ivóját több dokumentum említi. Végül az 1700-as évek elejétől egészen 1956-ig, bár megszakításokkal, vendégfogadó illetve szálloda működött itt.

Film plakát “The Singing Fool”
(Forrás: wikimedia.org)

A Fekete Sas Szálló mai, klasszicista formája az 1810-es évekből való. Az épület a város kulturális életében fontos szerepet játszott, bálok, színházelőadások helyszíne, a reformkori fiatalság gyülekező helye volt. Itt olvasták fel 1848 március 16-án a 12 Pontot és a Nemzeti Dalt. A 20. század elején a belső udvart befedték és étteremnek használták, 1913-ban a telek végében megnyitották  Székesfehérvár első mozgószínházát. Itt mutatták be 1929-ban az Éneklő bolond című hangosfilmet.

Az egykori vendégfogadót és éttermet a II. Világháboru után államositották és az MHSZ kezelésébe adták. Az önkormányzati tulajdonban álló épület 1994-től használaton kívül áll, állapota rohamosan romlik. Környezetében több tatarozatlan ház található. Az épület és a hozzá tartozó kert kedvező fekvése, mérete és történelmi jelentősége az egykori Fekete Sas Szállót turisztikai-kulturális hasznosításra predesztinálja.

A Fekete Sas Társaságot 2014-ben jegyezték be. A Társaság mentorálási programja az egyesület Alapító Okiratának szellemében továbbra is az egykori Fekete Sas Szálló történetének feldolgozására és az épület megmentésére koncentrál. A ház történetét Fontana Eszter és Gergely Anna dolgozták fel, az épület régészeti- és műemléki jelentőségének bemutatására tapasztalt kutatók, Reich Szabina és Siklósi Gyula régészek vállalkoztak. Az építészeti tanulmányterv Soltész Judit munkája. A Fekete Sas Társaság – a városvezetéssel együttműködve – készített egy koncepciót az épület jövőbeni hasznosítására. A javasolt új funkciók figyelembe veszik a műemléki épület történetét , a ház szellemét és Székesfehérvár igényeit.